Historie

Het begin van Scouting Maarn

Het is 1969, Scouting, of hoe het toen heette ‘de Padvinderij’, was nog niet zo groot als dat het nu is. Scouting was toen vooral nog een jongens ding, meisjes-groepen of speltakken had je minder. Iedere zaterdag hadden de Maarnse welpen hun opkomst in Doorn, bij de Thorheim groep. Scouting Thorheim bestond al veel langer, namelijk al sinds 1934. Er kwamen steeds meer leden bij uit Maarn en het leek ze logisch om in Maarn een welpenhorde op te richten, speciaal voor de Maarnse scouts. Een horde is een groep welpen samen, oftwel een welpenspeltak. Scouting Thorheim, afdeling Maarn was geboren!

Clubhuis

Alleen nu was er nog een klein probleem, ze hadden nog helemaal geen gebouw of plek om hun opkomsten te houden… Bij de gemeente vroegen ze of er ergens een plek was waar ze hun opkomsten konden houden. De gemeente heeft meegeholpen een plek te zoeken voor de scouts. Ze mochten hun opkomsten houden in basisschool de Tuindorp in Maarn. Echt waar, op een basisschool!

Ideaal was dat natuurlijk niet, maar ze hadden tenminste een plek voor de opkomst.

Ridder Fulco Burcht

Ze konden daar natuurlijk niets ophangen van wat ze hadden gemaakt of spullen neerleggen voor de opkomsten, want op maandag was daar natuurlijk gewoon weer school! Daarom bood mevrouw Van Notten aan dat Scouting een stukje op haar landgoed mocht gebruiken voor hun opkomsten. Dankbaar maakten zij hiervan gebruik en startte de bouw van hun clubhuis. In 1970 was de bouw van hun clubhuis voltooid en hadden ze eindelijk een eigen plekje! Op ditzelfde stukje land hebben we nu nog steeds opkomst en daar staat nu de Ridder Fulco Burcht.

OPENING CLUBGEBOUW

Op 20 juni 1970 werd het eerste clubgebouw van ons geopend door burgemeester Van Hemert tot Dingshof.

Meisjesgroep

In april 1971 werd er nog een nieuwe groep opgericht, maar deze speciaal voor de meisjes welpen, de kabouters. Deze groep heette de Mandron groep. Mandron is de latijnse naam voor Maarn en daar komt ook de naam Manderen vandaan! In het begin had Mandron ook nog geen eigen clubgebouw, maar mocht hun opkomsten houden in de kelder van tandarts Rijnsburger en daarna op de zaterdagochtend in het welpengebouw. In 1972 vond Mandron het dan toch tijd om een eigen clubgebouw te krijgen. Ze vroegen aan mevrouw Van Notten of ze ook een stukje grond mochten, voor het welpengebouwtje. Dat mocht! Er was in die tijd ook een metaalfabriek in Maarn, op de plek waar nu het station zit. Ze wilden het oude station verplaatsen naar het centrum en daarom moest die fabriek weg, inclusief houten gebouwtjes. In plaats van een compleet nieuw gebouw te bouwen vroegen ze aan de gemeente of ze de houten gebouwtjes mochten overnemen. Dat scheelde natuurlijk een hoop geld! Van de gemeente mochten ze die gebouwtjes overnemen en op de plek voor het welpengebouwtje neerzetten. Dit werd ‘De Verrassing’. Nu hadden zij ook hun eigen gebouwtje. Iets later kwam er nog een speltak bij, de padvinsters, oftwel, de meisjes verkenners. Zij hadden eerst opkomst bij Scouting Driebergen en die speltak heeft Scouting Mandron daarna overgenomen zodat de Maarnse padvinsters niet meer naar Driebergen hoefden voor hun opkomsten.

Ridder Fulco Groep

De twee groepen hadden dus al opkomsten op vrijwel hetzelfde terrein en op dezelfde tijden (de zaterdagochtend/-middag). Daarom werd in 1975 besloten dat de twee groepen samen zouden gaan tot 1 groep, met verschillende speltakken. Dit werd de groep die we nu zijn: de Ridder Fulco groep! Met een welpen, kabouter en padvinders en padvindsters speltak.

Nu, precies 50 jaar na de oprichting van de welpenhorde in Maarn, hebben we nog steeds ieder weekend supergave Scouting opkomsten. De vereniging bestaat nu uit 4 speltakken, met in totaal ruim 80 jeugdleden en ongeveer 25 kaderleden, die ervoor zorgen dat we iedere week weer opkomst hebben. Op naar de volgende 50 jaar!

Wist je…

  • Dat de plantenactie al sinds het begin van de vereniging gedaan wordt?
  • Dat vroeger bij de najaarsactie met in plaats van banketstaven, er met erwtensoep langs de deuren werd gegaan?
  • We iedere 5 jaar met alle speltakken samen op zomerkamp gaan?
  • Dat er eigenlijk nog een 3e gebouw was genaamd, ‘de Zandklep’? En dat deze is afgebrand in 1997 en dat in 1999/2000 het stenen gedeelte aan het verkennerlokaal is gebouwd?